Logo

Nieuws

26 apr 2024


Onlangs kwam ik deze quote tegen:

En ik, nu ruim 4 jaar leefstijlcoach, maar denken dat de aandacht voor leefstijl in de zorg iets van deze tijd is…. maar Thomas Edison, uitvinder van o.a. de gloeilamp, formuleerde dit al in 1903!! Had hij ook in andere opzichten “het licht” gezien 😉

Ruim de helft van de volwassen Nederlanders, 9 miljoen mensen, heeft op dit moment één of meerdere, veelal leefstijlgerelateerde, chronische ziekten. Leefstijlaanpassingen zijn in staat de gezondheid én de kwaliteit van leven van deze grote groep Nederlanders te verbeteren. Daarom zijn leefstijl en preventie als integraal onderdeel van ons zorgsysteem nu actueler dan ooit!

Van aandacht voor ziekte en zorg naar aandacht voor gezondheid en gedrag!

Quote Edison

Hersenletsel trefpunt

22 apr 2024


Gezonde leefstijl en niet-aangeboren hersenletsel

Goed voor jezelf zorgen en doen wat je belangrijk vindt, dat is waar gezonde leefstijl over gaat. Afgelopen vrijdag mocht ik bij Hersenletsel Trefpunt Groningen, hier iets over vertellen. Een goede balans is niet altijd vanzelfsprekend voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun mantelzorgers. Praktische problemen, maar ook pijn, lichamelijke beperkingen, verminderde energie en snelle overprikkeling kunnen in de weg staan.

Gezonde leefstijl is belangrijk, maar hoe dan? Ik kon informatie, handvatten en tips geven. Maar weten is nog niet altijd doen. Wil je met je leefstijl aan de slag en hier begeleiding bij, zodat je een gezondere leefstijl ook volhoudt?
Kijk dan op Petralinks.nl
Ook voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel met of zonder afasie.


ACT

7 okt 2023


Tussen Stimulus en respons heb je een keuze (Viktor Frankl)

Acceptance en Commitment Training:
Ik had al het één en ander gelezen over ACT en was al overtuigd geraakt van de waarde ervan bij leefstijlcoaching. Zo blij dat ik nu ook de basistraining ACT van dr. Heidi Stiegelis heb mogen volgen! Met veel kennis en ervaring brengt zij op een bevlogen en aanstekelijke manier over hoe ACT werkt bij (leefstijl)veranderingen. En dit geldt niet alleen voor mijn cliënten, maar ook net zo goed voor mijzelf! Te veel geleerd om op te noemen, maar als ik 3 dingen mag noemen dan zijn dat:

  1. Gedrag is op zichzelf nooit goed of fout, het gaat om context en waarden;
  2. Gedachten en gevoelens opmerken en waarden expliciet maken, maakt dat je bewustzijn en dus een keuze moment creëert;
  3. Met ACT train je verbindingen in het brein, waardoor écht verandering tot stand komt. Oefenen is daarom essentieel.


  4. Prachtig toch!


Vitaliteit

29 sep 2023


Vitaliteit gaat over hoe gezond en energiek je je voelt. Het heeft te maken met je algehele welzijn, je fitheid én je mentale gesteldheid.

Vorige week was het weliswaar Nationale Vitaliteitsweek, maar je wilt natuurlijk graag het hele jaar door vitaal blijven. Hoe kun je je vitaliteit vergroten zonder al te veel gedoe? Hier zijn een paar tips:

  1. Beweging is de sleutel, maar je hoeft geen atleet te zijn. Maak dagelijks een korte wandeling, neem de trap in plaats van de lift, of dans gewoon op je favoriete nummers.
  2. Eet bewust en niet te veel: Voeg wat groenten en fruit toe aan je maaltijden. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken.
  3. Rust is belangrijk: Probeer elke nacht 7-8 uur te slapen. Een goede nachtrust doet wonderen voor je energieniveau.
  4. Water, water, water: Vergeet niet om gedurende de dag water te drinken om gehydrateerd te blijven.
  5. Stress minderen: Vind een paar minuten per dag om te ontspannen, of het nu gaat om ademhalingsoefeningen of gewoon diep ademhalen.
  6. We hebben verbinding nodig: praat met vrienden en familie en deel positieve momenten of zorgen.
  7. Doe wat je gelukkig maakt: Vind tijd voor hobby's of activiteiten waar je van geniet. Gelukkige momenten geven je energie.

Je hoeft niet alles tegelijk te doen. Kies een paar dingen die bij je passen en begin klein. Zo werk je aan een gezonder, energieker leven!

Wat doe jij om vitaal te blijven?


Fiets naar je werk dag

23 mei 2023


Bewegen, goed voor je!

Bewegen kent alleen maar voordelen. Natuurlijk is het belangrijk om op te passen voor blessures, maar over het algemeen maakt bewegen je blij. Bewegen is goed voor je fysieke én mentale gezondheid en helpt je om af te vallen of op gewicht te blijven.

De volgende positieve effecten van bewegen op onze fysieke gezondheid zijn wetenschappelijk onderbouwd:

● Dankzij bewegen worden het spierweefsel en de kapsels en banden van gewrichten soepeler en sterker. Het botweefsel verdicht
● Bij bewegen neemt de doorbloeding van organen en weefsels toe
● De spiermassa groeit
● De hart- en longfunctie verbeteren
● De darmwerking verbetert
● De lymfestroom (belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen en de afweer) verbetert
● Bewegen heeft een positief effect op het libido
● De verhouding tussen de vetmassa en de vetvrije massa wordt gunstiger
● De weerstand tegen indringers zoals virussen en bacteriën wordt groter
● Door regelmatig te bewegen ervaar je meer energie

Regelmatig bewegen verlaagt het risico op

● hart- en vaatziekten
● hoge bloeddruk
● diabetes type 2
● bepaalde vormen van kanker
● astma
● osteoporose
● aandoeningen aan het bewegingsapparaat

Daarnaast heeft bewegen een gunstige invloed op onze mentale gezondheid:

● Bewegen zorgt ervoor dat bepaalde stoffen worden aangemaakt waarvan de stemming verbetert, zoals serotonine, dopamine en endorfine. Hierdoor sta je relaxter in het leven, krijg je een frisser gevoel in je hoofd, kun je meer genieten en ervaar je minder stress en pijn
● De lichaamstemperatuur gaat bij bewegen 2 tot 3 graden omhoog, wat een fijn en behaaglijk gevoel geeft
● Door te bewegen krijgt de door stress opgebouwde adrenaline een uitlaatklep. Hierdoor verbetert de stemming
● Regelmatig (in de buitenlucht) bewegen heeft een positief effect op de kwaliteit van de slaap waardoor je minder moe bent
● De mentale weerbaarheid verbetert waardoor je beter bestand bent tegen tegenslag en beter goede voornemens kunt volhouden
● Bewegen vermindert (de kans op) angststoornissen en somberheid/ depressie

Bewegen kan op veel manieren zoals wandelen, tuinieren, fietsen, hardlopen, fitness, dansen, voetballen of een andere sport. Veel mensen vinden het leuk om samen te bewegen, dat is gezelliger en als je het samen afspreekt is de kans groter dat je het ook echt gaat doen. Kies iets wat bij je past. Plan het in, het liefst steeds op dezelfde tijd. Dan wordt het een gewoonte en houd je het makkelijker vol.

Vind je het lastig om in beweging te komen of het bewegen vol te houden of heb je een andere vraag over leefstijl, waarbij ik je kan ondersteunen? Neem gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Bronnen:
NHA Opleiding tot gewichtsconsulent
Thuisarts.nl